تعبیر: اردو زبان و ادب کا تحقیقی مجلہ (شمارہ 2)، جولائی تا دسمبر 2015

شعبہ اردو،علامہ اقبال اوپن یونیورسٹی،اسلام آباد

Full Issue (JPAA Volume 3, Issue 1, 2018)

اداریہ :عبدالعزیز ساحر
مومن خان مومن اورمحمد حسین آزاد۔آبِ حیات کے تناظر میں : ابرار عبدالسلام

Abstract: This article deals with the relationship between Momin Khan Momin and Muhammad Hussain Azad in the light of Aab e Hayat. Aab e Hayat’s first edition was published in 1880 but Muhammad Hussain Azad did not mention the life and works of Momin Khan Momin. Many scholars criticised Muhammad Hussain Azad and Aab e Hayat because of not even mentioning about Momin Khan Momin. In the second edition, which appeared in 1883, he wrote about life and works of Momin Khan Momin, but he did not portray Momin’s literaray dimensions honestly. The current research has brought into light all such matters with indepth details.

دیوانِ غمگین اور مخزن الاسرار کا تقابلی مطالعہ : محمد توقیر احمد

Abstract: This research critically analyzes row about Dewan e Ghamgin because same Dewan was published mentioning names of two different poets namely Maulvi Abdul Qadir Ghamgin Rampuri and Syed Ali Muhammad Ghamgin. Mohsin Barlas edited Dewan e Ghamgin which was published from Lahore with the name of Maulvi Abdul Qadir Ghamgin Rampuri, While the second version of Dewan e Ghamgin was edited by Nasim Hazrat Ji by the name of Makhzan ul Asrar. This edition dealt with Dewan e Ghamgin which was claimed by Syed Ali Muhammad Ghamgin. After critically analysis of both books the researcher concluded that Dewan e Ghamgin was actually written by Syed Ali Muhammad Ghamgin.

اردو اور افغان۔تعارف،حواشی ا و رتعلیقات : حمید اللہ خٹک

Abstact: Urdu Aur Afghan is a precious piece of work, written by Moulana Imtaiz Ali Khan Arshi, a researcher and linguist of esteemed repute and standard.This study deals with the intro of this book and analyzes some contents of the book in the light of modern researches. The researcher included notes and annotations on some words of Urdu Aur Afghan .Having a solid background from pushto language and literature the researcher has skillfuly worked with the nitty-gritties of the words mentioned in Moulana’s book.

علمِ لغت،لغوی معنیات اور لغت نویسی : رؤف پاریکھ

Abstact: This research work is about Lexicology, Lexiography and Lexical Semantics, which are quite new dimensions of Linguistics.This article carries weight and has greater worth as it has elaborated above mentioned dimensions of Linguistics with lucidness and the clarity of mind.

فرہنگِ نویسی کے آغاز و ارتقاء میں سندھ یو نیورسٹی جامشورو کا کردار : گلباز

Abstract:This research deals with the different glossaries of Classic works and researches conducted by Sindh University Jamshoro .This university has the privilege of conducting research about the editing of glossaries.The scholar has analyzed the characteristics of all  these gloassaries. After studying glossaries of classic works. the researcher has concluded that Sind University Jamshoro played a vital role in the promotion of research about developing glossaries.

مخزن کے مقاصد اور شیخ عبد القادر۔ ایک نئی خواندگی شفیق انجم

Abstract:This research throws light on Makhzan; a literary magazine which appeared in April,1901.The magazine introduced new horizons of Urdu literature. The researcher has based his article on first five issues of this magazine.He has analyzed the objectives of this magazine in the light of editorials and has made new conclusions regarding Makhzan.

قرۃالعین حیدر کا شعری شعور : رحمت علی شاد

Abstract: Quratul Ain Haider is one of those writers who wrote on various aspects of life in different disciplines. Her sublime imagination,extensive study,subtle observation and deep analysis makes her eminent among the other writers of her age .She creates such a music and melody through her poetic words,phrases and sentences which not only touches the heart of the reader but also reflects her poetic taste. She uses the beautiful verses with such a mastry that it becomes the integral part of her style.One of the greatest evidence of her poetic sense is that she has extracted the most of the titles of her creations from the verses of Iqbal,Ghalib,Hafiz,Fani,Faiz,Jigar and wajhi .Innovation and delightfulness of her style unknowingly captures the attention of the reader all owing to her poetic sense.

Permanent link to this article: http://tabeer.aiou.edu.pk/?p=743